ФИБРОЦИМЕНТОВИ ПЛОСКОСТИ
вижте повече

ФИБРОЦИМЕНТОВИ ПЛОСКОСТИ

ФИБРОЦИМЕНТОВИ ПЛОСКОСТИ

 

 В строителния сектор се използват най-съвременни технологии във всеки етап. Именно в строителството се изискват едновременно бързо изпълнение с високо качество на работа и достъпна цена на крайния продукт. Успешно се развиват нови начини за изграждане на сглобяеми къщи, многофамилни сглобяеми сгради, жилищни квартали, индустриални постройки, спортни зали и много други. Непрестанното усъвършенстване на технологичните процеси още от производството на различните строителни материали позволяват постигането на по-висококачествено строителство за по-кратък срок на изпълние.

 


 

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ФИБРОЦИМЕНТОВИ ПЛОСКОСТИ?

 

 Фиброциментовите плоскости (фасадни покрития - сайдинг) са модерни строителни материали. Чрез използването им се ускорява строителния процес, повишава се качеството на работа и едновременно с това се намалява цената на крайния продукт. В съвременния си вариент този продукт представлява циментова плоча, която е предварително подсилена с фибри от целулоза. Резултатът е висококачествен панел от фиброциментова смес, който е лесен за транспорт, монтаж, обработка, поддръжка и замяна.


 

СЪЗДАВАНЕ, ИСТОРИЯ И ПРОИЗВОДСТВО НА ФИБРОЦИМЕНТОВИ ПЛОСКОСТИ.

 

 През 1893 година, австрийският предприемач Лудвик Хатшек (1856-1914) за пръв път произвежда фиброцимент. След, като вижда резултата той закупува стари машини и започва да експериментира. В края на 19 век азбестът изглежда, като материалът "на бъдещето". Той притежава желаните за времето си строителни качества, с които успешно прикрива смъртоностното си въздействие.


 

 След почти две години на проучване, Лудвик Хатшек започва официалното производство на фиброциментови плоскости. През 1895 година той реконструира стара млекоферма, която се намира в близост до град Залцбург, във фабрика за производство на фиброциментови плоскости. Основава и своята компания - Erste Österreich-ungarische Asbestwarenfabrik Ludwig Hatschek.

 Първоначалната система за производство на фиброциментът е била смес от 90 % цимент, 10 % азбест и вода. Образувалата се субстанция се изливала в машина за производство на хартиени картони. През 1990 година Лудвик Хатшек патентова фиброциментовите плоскости и тяхното производство. В периода 1895-1902 година продуктът търпи множество подобрения и се превръща в предпочитан строителен материал за покривните конструкции на сградите. Фиброциментовите плоскости бързо доказват своите възможности, като се оказват водещ материал при изграждането на дългия 8371 метра двупосочен железопътен тунел - The Tauern Railway Tunnel. Предимствата на фиброциментът пред другите материали по това време са повече от категорични. Той е лидер за пожароустойчовост и влагоустойчивост, а топлинните и звуковите му изолационни свойства изпъкват благодарение на този проект.

 


 

Tauerntunnelsüdportal-south-entrance

 


 

ФИБРОЦИМЕНТОВИ ПЛОСКОСТИ СЕ ПРОИЗВЕДЕЖДАТ ОТ ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ И 100 % БЕЗВРЕДНИ СУРОВИНИ.

 

 От 1990 година се усъвършенства нова технология, която е без никакво присъствие на азбест или други вредни вещества. Фиброциментът (сайдингът) вече е напълно екологичен материал. Той не съдържа никакви вредни примеси или съставки, които да замърсяват Природата или да вредят на хора и животни. При стриктни екологични изисквания на производство,  фиброциментовите плоскости подобряват качествата и имиджа си, като напълно нов строителен материал. Възможно е производството им с различна по външен вид, релеф и цвят повърхност. Могат да бъдат гладки плоскости, с имитация и релеф на дърво, с имитация и релеф на естествен камък, с имитация на гнайс, с имитация на редени тухли и много други разновидности.

 


 


 

ТЕЗИ ФИБРОЦИМЕНТОВИ ПЛОСКОСТИ УСПЯВАТ ДА ИЗДЪРЖАТ НА  ВСЕКИ ТЕСТ ЗА КАЧЕСТВО И ЗДРАВИНА!

 

 По време на производствения процес фиброциментовите (сайдинг) плоскости се подлагат многократно на различни изпитания, като силен температурен натиск, пропускливост на вода, пожароустойчивост и други. Успешното преминаване на предварителните тестове доказва изключителната здравина на панелите. Те са подходящи за почти всички възможни експлоатационни условия. Фиброциментовите (сайдинговите) плоскости не се влияят от въздействието на слънчевите UV лъчи. Не се влияят от лоши климатични условия, като при тях температурните разширения са много малки или почти никакви.

 Фиброциментовите панели са напълно водоустойчиви и влагоустойчиви. При правилен монтаж на множество плоскости закрепени една за друга се образуват фасадни системи, които не пропускат вода или влага. Това ги правя идеален избор за външно фасадно покритие на сгради при по-влажен климат.


 

НЕГОРИМОСТ ОТ НАЙ-ВИСОК КЛАС - А1 

 

 Фиброциментът е абсолютно незапалим и негорим материал. Той притежава най-високия А1 сертификат за пожероустойчивост. Фиброциментовите плоскости са подлгани на TEST F 120. Това е тест, при който се проверява колко издръжлив е даден материал подложен на пожар за продължителен период от време - 120 минути. Фиброциментовите плоскости издържат всички възможни строителни изисквания за пожаробезопастно и негоримост.

 Фиброциментовите панели позволяват многократно боядисване с фасадни, акрилни или силиконови бои. Имат много малки или никакви топлинни разширения. Лесният за изпълнение монтаж предпазва свързващите снатки между отделните елементи. По този начин се гарантира продължителния период на експлоатация на фиброциментовите плоскости.

 


 

СТАНДАРТИ ЗА РАЗМЕРА, ФОРМАТА И ДЕБЕЛИНАТА ПРИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ФИБРОЦИМЕНТОВИ ПЛОСКОСТИ.

 

 Стандартният размер за една фиброциментова плоча е с 125 сантиметра широчина и 250 сантиметра дължина. Според повъхността си, тя може да бъде релефна или гладка.

 • Релефните са с дебелина 8, 10 или 12 милиметра.
 • Гладките са с дебелина 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 или 20 милиметра.

  С фиброциментовите плоскости (сайдинг) могат да се изпълнят всички конструктивни детайли по фасадата на сглобяема жилищна сграда. Използват се, както с горепосочените размери, така и с индивидуални размери такива.

 Друга вид разновидност на тези панели са Фугирани плоскости. Фугираните фиброциментови плоскости са перфектния избор за вътрешна или външна декоративна облицовка. Успешно могат да се използват в различни сфери на строителството.

 


 

ФИБРОЦИМЕНТОВИ ПЛОСКОСТИ - ПРИЛОЖЕНИЯТА И ОСНОВНИТЕ ИМ ПРЕДИМСТВА В МОДЕРНОТО СТРОИТЕЛСТВО 

 


 

 • Всякакъв вид външни фасадни облицовки.
 • Изграждането на преградни стени.
 • Фугираните плоскости са перфектни за поставянето на вътрешна или външна декоративна облицовка.
 • Поставяне на вътрешни окачени тавани - 6 милиметровият размер от гладък модел е сред най-използваните материали за поставянето на окачен таван след гипсокартона.
 • Изграждане на междуетажни плочи в жилищните сгради.
 • Подови настилките - 16 милиметровите фиброциментови плочи са истински конкуренти на ламината, гранитогреса или ламперията, като отстъпват само по цена.
 • В мокри помещения, под фаянсови плочи.
 • Изработване на вътрешни декорации с релеф на дърво.
 • Поставяне на челни дъски под сачака.
 • Облицовка под стрехи или покриви панели за перголи.
 • За изработка на рекламни пана и билбордове.
 • Изграждане на всевъзможни елементи - оградни, фасадни, покривни, дворни и други.

 


 

ФИБРОЦИМЕНТОВИ ПЛОСКОСТИ СА МОДЕРНИ И КАЧЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ ЗА ВСЯКА СТРОИТЕЛНА ДЕЙНОСТ. ЕТО ВИ "САМО" 22 ПРИЧИНИ ДА ИМ СЕ ДОВЕРИТЕ?

 

 1. Екологичночист материал произведен от 100 % екологични суровини. Не съдържат асбест!
 2. Плоскостите от сайдинг са изключително лесни за използване и монтаж.
 3. Сравнително малък обем на единица, което спомага за лесното му транспортиране.
 4. Практически негорим, не се стопява – сертифициран с клас А1.
 5. При силен пожар не отделя вредни газове и е невъзможно да избухне.
 6. Напълно водоустойчиви и влагоустойчиви строителни плоскости.
 7. Фиброциментовите плоскости могат да се използват при всякакви климатични условия.
 8. Издържат безпроблемно и на най-суровия морски климат.
 9. Сайдингът успешно се налага в крайморското строителство. В близост до море или океан фиброциментовите плоскости са се наложили, като строителното решение, когато става дума за фасадно покритие на сглобяеми сгради, подови настилки по балкони или тераси, за изграждане на сглобяеми постройки на самата плажна ивица и още...
 10. Соленият вятър не го наранява или драска.
 11. Фиброциментовите плоскости дългогодишно издържат на слънчевите ултравиолетови лъчи.
 12. Сайдинг панелите притежават добри топлоизолационни характеристики.
 13. Те са звукоизолиращи елементи.
 14. Фиброциментовите / Сайдинговите панели имат страхотни хидроизолационни свойства.
 15. Не гният, затова се радват на изключително дълъг експлоатационен период.
 16. Тези строителни плоскости не изискват предварителна обработка или допълнителна поддръжка след поставянето им.
 17. Опасността от проблеми снасекоми, дървояди или другите вредите не съществува при този материал. Те не могат да засегнат сайдинговите плоскости, единствено биха го нацапали, но при него и чистенето и лесно, така че насекомите са напълно безобидни.
 18. Лесно се боядисват, лакират или облепят плоскостите от фиброцимент.
 19. Позволяват безпроблемна, бърза и евтина смяна на цвета, релефа или вида, който се използва.
 20. Чрез използването на фиброциментови / сайдингови плоскости дори трудни и дълги довършителни работи, като поставянето на фасадното покритие се трансформират с лекота в бързо изпълними дребни и забавни задачки.
 21. Позволяват по бързи темпове на изпълнение без това да понижава качеството на крайния продукт.
 22. Висока степен на студоустойчивост на сайдинг плоскостите.

 


Източници на информация и снимки:

 1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Hatschek
 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Tauern_Railway_Tunnel

 


ОБРАТНО КЪМ ВСИЧКО АКТУАЛНО.


 

ОЩЕ ПУБЛИКАЦИИ ПО ТЕМАТА:


» Строителни материали.


» Дървото, като строителен материал.


» Строителни разходи за къща.


» ЕКОЗИД с награда на германската икономика 2016 в България.


 

ПОИСКАЙ ИНДИВИДУАЛНА ОФЕРТА

 

дървена-къщичка-купчинки-монети-растение