ЕКОЗИД с Награда на Германската икономика 2016 в България

Фирмата е класирана на ІІ-ро място в категорията

Технологични и екологични иновации и решения

На 26 януари 2017 г. Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за тринадесети път фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. ЕКОЗИД бе отличена за въведените през 2016г технологични, екологични и иновативни за българския пазар решения с въвеждането на нови стандарти външни/оградни стени, използването на иновативни материали и инвестиране в ново оборудване.

През 2016г ЕКОЗИД стана официален представител за България и Румъния на швейцарската иновативна изолационна система от дървени частици PAVATEX. Материалите на PAVATEX бяха използвани при разработването и въвеждането на новите стандарти стени ECOCOMFORT и ECONATUR, които имат по-високо изолационни качества, правят стените „дишащи“, запазват конструкцията, правят микроклимата на сградата екологичен и здравословен, напълно рециклируеми са, отделят по-малко вредни емисии и щадят околната среда. Така ЕКОЗИД създаде иновативен за българския пазар продукт, който намалява екологичния отпечатък на нашето производството и сградите, които изграждаме.

Благодарение на ЕКОЗИД, иновативната екологична изолационна система на PAVATEX става достъпна за българския пазар и дава възможност на строителния бранш да повиши своята ефективност, топло-изолационните характеристики на сградите, да повиши своята екологичност и устойчивост. Не на последно място, това увеличава чувствително търговско-икономическия обмен между България и Германия.

Всичко това бе взето под внимание по време на сертифицирането на фирмата от BMF (Бундес асоциация за сглобяемо строителство) по стандарти DIN 1052 и DIN 4102, което също стана факт през 2016г. Документът се издава от немската агенция след проследяване на целия производствен процес, използваните материали, детайлите, по които се работи, контрол на качеството и др. показатели. ЕКОЗИД е единствената фирма за производство на сгради с дървена конструкция извън немско говорещия свят, която получава сертификат от първия път без забележка. Същевременно ЕКОЗИД е първата и единствена към момента фирма с този сертификат в България.

Награда на Германската икономика 2016 в България

За първи път тази година Наградата бе връчена в четири категории. Общо 27 бяха номинираните предприятия като членството в ГБИТК не бе условие за участие.

В категорията „Технологични и екологични иновации и решения“ първа наградата взе „Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД. Кауфланд България кандидатства в тази категория с Концепция за енергоспестяване и намаляване на вредните емисии на СО2 с единствена по рода си инсталация за отопление и охлаждане на магазините Кауфланд. Магазините са независими от външни енергийни източници, защото чрез системата се покриват 100% от годишните енергийни нужди. Няма и шумово замърсяване.

На трето място в тази категория е класирана ЗЕАД „БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“.

Останалите три категории са: Голямо предприятие, Малко и средно предприятие, Корпоративна социална отговорност. Победителят във всяка една от категориите беше определен от жури, съставено от представители на ГБИТК, Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия, Българската агенция за инвестиции, Института за пазарна икономика, Германската агенция за икономическо развитие „Germany Trade & Invest“, Консултативния съвет Индустрия към ГБИТК, Икономическия отдел на Немско посолство София и медийните партньори на събитието Еconomy.bg, в. „24 часа“ и „Мениджър Нюз“.

Повече информация за Награда на Германската икономика 2016 в България, можете да намерите ТУК.