7 причини скатният покрив да бъде изолиран с минерална вата.

топлоизолиране на скатен покрив


Трайно решение.

 

Знаете ли, че през летните месеци температурата на покрива може да се повиши над 80 ° C? Каменната и стъклена минерална вата са топлоизолационни продукти, чиято форма и размери не се променят под въздействието на високи температури или големи температурни амплитуди. Топлоизолационен материали на петролна основа би започнал да променя формата си изложен на такива условия за по-дълъг период от време! Ако по случайност в покрива ви има изолация, която не е минерална вата – проверете след едно горещо лято дали все още съществува.

Минералната вата е устойчива на химикали, гризачи и микроорганизми. Каменната и стъклената вата са дълговечни продукти! Животът им е дори по-дълъг от този на сградата топлоизолирана с тях. След разрушаване или демонтаж могат да бъдат рециклирани. Какво повече може да се иска от строителен материал?

 


Лятна термична стабилност.

 

На сцената се появи каменната минерална вата, която препоръчваме да бъде монтирана между покривните ребра. Продуктът абсорбира и задържа топлината в себе си, а по-късно я освобождава постепенно към останалите топлоизолационни материали, като по този начин се предотвратява прегряването на жилищното пространство и се поддържа постояна стайна температура.

А какво да кажем за стъклената минерална вата? Тя се държи подобно на каменната, като топлоизолиращ материал, но е с по-дълги нишки и по-гъвкава. Това определя и най-честото й приложение. Поставя се в под покривните ребра, като прекъсва топлинния мост, защитава от пожар конструкцията. Също така чудесно уплътнява пространството между покривната конструкция и окачения таван.

 


По-добро качество на въздуха.

 

Както каменната, така и стъклената вата са минерални вати. Суровините, от които се получават са камъни с вулканичен произход и кварцов пясък, които са всъщност минерали.

Минералната вата на Knauf Insulation за топлоизолация на скатен покрив се произвежда по уникална и патентована ECOSE технология, базирана на биоразградими материали. Тази технология донесе многобройни награди в световен мащаб на Knauf Insulation, както и сертификата Eurofins Gold. Това е доказателство, че пространството, в което са вложени техните минерални вати, има високо качество на въздуха в затворени помещения!

Какво означава това? Минерална вата с технология ECOSE е без добавен формалдехид и не отделя вредни емисии в пространството. Ето защо с кафява минерална вата в подпокривното пространство, вие ще сте напълно спокойни за качеството на въздуха в помещенията. Само минералната вата с ECOSE технология е кафява на цвят. Това се дължи на липсата на изкуствени оцветители.

 


Таванът „диша“.

 

Защо това е важно за сградите?

Знаете ли, че човек през деня отделя около 400 милилитра водна пара само с дишането си? Умножете това по броя на членовете на семейството си. А къде е готвенето, душът, сушенето на прането? Цялата тази влага трябва да излезе някъде, нали? Защото, ако не излезе, влизаме в порочен кръг: конденз, влага, плесен и гъбички, петна по стените и тавана, кашлица, алергии, астма и бронхит…

Каменната и стъклената вата са паропропускливи материали. Влакната, от които са изградени позволяват на водните пари да напуснат вътрешното пространство без никакъв риск от конденз.

 


Топлоизолиране на скатен покрив - Гъвкавост.

 

Каменната и стъклената вата са гъвкави материали. Това е особено важно за монтирането им между покривните ребра. За да бъдат добре прикрепени, за да се поберат и запълнят добре всички пролуки, неравности и отвори. Важно е, че всяка неизолирана част, дори и такава до 1 см  представлява топлинен мост.

Ето защо при поставянето между подпокривните ребра обикновено плочите минерална вата се изрязват с 1 - 2 см по-широки от разстоянието между покривните ребра. По този начин при монтаж те се заклинват добре и уплътнят пространството напълно.

 


Топлоизолиране на скатен покрив - Сигурност.

 

Каменната и стъклена вата са негорими материали. Какво на практика означава това? Температурата на пожара е около 600 ° C. Каменната вата се топи при температура над 1000 ° C, а стъклената над 700 ° C. Следователно никоя минерална вата не може да изгори в случай на пожар. Минералната вата е топлоизолационен продукт, който предотвратява разпространението на огъня. Факт е, че за опасността от възникването на пожар и какви превантивни мерки сме могли да вземем се говори най-често след като се случи трагедия.

Факти, които ще ни накарат да се замислим сериозно за пожаробезопастността в сградите:

  • 90% от времето си прекарваме в сгради.
  • 90% от пожарите възникват в сгради.
  • Достатъчни са само 3 минути, за да обхване пожарът цяла стая.
  • При възникнал пожар значителна част от него се разпространява към незасегнатата част на сградата точно през покривната конструкция. Това е особено опасно в градска среда. Сградите доста често са долепени една до друга и пожарът може да се предаде от покрива на една сграда към съседна на нея изключително бързо.
  • 50% от жертвите на пожари загиват от вдишването на токсични газове, а не от самите пламъци. Каменната и стъклената минерална вата не се топят, нито отделят токсичен дим в случай на пожар.
  • Всичко по-горе написано ни дава достатъчно аргументи, за това колко е важно да обмислим внимателно и вземем правилното решение при избора на топлоизолационни материали.

 


Топлоизолиране на скатен покрив - Звукова защита.

 

Шумът е проблем, който притеснява всички, но рядко се занимаваме с него. Ако строите или обновявате своето жилище, този аспект не трябва да се пренебрегва. Стъклената и каменнатата минерална вата са влакнести материали, което ги превръща в отличен звукоизолационен материл. Звукът се „улавя” между техните влакна и по този начин се осигурява звукова защита в шумна среда. С минералната вата в покривната конструкция външният шум ще бъде значително намален.

 


Източник на информация:


ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ: