EGGER OSB 3 - изборът за строителство с дърво.

EGGER OSB 3

Екологично и ефективно решение за приложения във влажна среда.

 

OSB (плоча от ориентирани частици) е твърд и със стабилни размери дървесен панел. Той е изработен от три слоя тънки дървесни частици. Те са слепени със синтетично водоустойчиво свързващо вещество при висока температура и контролирано налягане.

В резултат на специалната им форма, качество и ортогонално разпределение по дебелината на плочата, EGGER OSB 3 притежава изключителни свойства. Това са повишена еластичност по оста и отлична якост на огъване.

EGGER OSB 3 има ниско съдържание на формалдехид, равностойно на естествено дърво. Това е факт, който е потвърден от независимо външно изпитване. Също така е сертифициран с маркировката "СЕ" съгласно EN 13986.


 

Използвани суровини.

 

 • Обелена мека и твърда дървесина от местни гори.
 • Парафин-восъчна емулция.
 • Нискоемисионна меламин-формалдехидна смола.
 • Вода.

 

Сертификати.

 

 • Сертификация със "СЕ" маркировка на OSB 2 и OSB 3 от WIKI Braunschweig.
 • Сертификати REI 30 / REI 45 / REI 60 за носеща, ограждаща стенна конструкция.
 • Сертификат по UKR Sepro за осигуряване на качеството Украйна.
 • FSC за контролирана дървесина (CW).
 • Сертификат за изпитване на устойчивост на стенна конструкция на удар с топка.

 

От дървото до продукта - затворен цикъл на производство.

 

Нашите дейности се извършват главно в затворен цикъл. В основните си ценности сме поставили най-висок приоритет върху устойчивото използване на суровините.

 

 1. Обелване на кората чрез бързо триене на трупите едни в други в роторни коробелачни машини.


 2. Измиване чрез пръскане на гореща вода върху обелените трупи в тунели за измиване. Така се отстраняват всички остатъци от пясък и кора, а дървесината поема влага, което улеснява процеса на раздробяване до дървесни частици.


 3. Раздробяване до дървесни частици. От трупите се получават тънки дървесни частици с помощта на барабанни секачни машини, чийто механизъм на работа наподобява доста гигански острилки.


 4. Сушене на влажните частици в газови въртящи се сушилни, така че първоначалното им съдържание на влага от 85 - 110 % да спадне до 2,3 %.


 5. Олепиляване, чрез което се постига по-силно свързване на частиците една към друга. Те се напръскват със специална влагоустойчива синтетична смола. Тя проявява пълна химична реакция вътре в пресата.


 6. Пресоване на дървесните частици. В края на зоната на формоване, дървесният килим отива в гореща ролкова непрекъсната преса (Contiroll). Там постепенно се пресова при висока температура до около 6 пъти първоначалната дебелина. Това се прави, докато се постигне крайната здравина.


 7. Форматно обрязване се прави веднага след излизане от Contiroll. Страничните ръбове на плочата се обрязват до номиналната широчина. Плочите се изрязват напречно с диагонален трион в основен формат.


 8. Охлаждане на панелите. При напускане на пресата те са твърде горещи, за да могат да се съхраняват безопасно. Затова те трябва да се охладят до 30 - 40 градуса по Целзий и чак тогава да бъдат подредени и складирани. Охлаждането се извършва от два звездообразни охладителя, където всеки панел се върти в полукръг от 0 - 180 градуса и обратно.


 9. Пакетиране на панелите. След аклиматизиране на плочите в склада за най-малко 48 часа, панелите се връщат обратно в производствената зона за крайна обработка. Тя включва - разкрояване, образуване на ръбове "нур и перо", маркиране, палетизиране и етикетиране.


 

Области на приложение на EGGER OSB 3.

 

EGGER OSB 3 се използва основно в строителството на нови къщи с дървена конструкция със стандартни или високи изисквания за пестене на енергия. Такива са пасивните сгради или тези с нулева енергия. Също така се използва и за саниране на съществуващи сгради, за преобразуване на тавани и леки етажни допълнения. EGGER OSB 3 е предназначен за приложения във влажни условия с относителна влажност на въздуха до 85 %.

 

Основни конструктивни приложения на EGGER OSB 3:

 • Стени (външни / вътрешни) - стенни облицовки върху греди.
 • Подове - структурна подова декинг настилка върху подпорни греди (основа на подова настилка). Здрава подложка за подово покритие при плаващи подове или конструктивни подове.
 • Покриви - покривна обшивка върху мертеци (твърда подложка за покривни покрития) или мертеци отдолу.
 • Стълбище - стъпала (твърда подложка за покритие на стъпала)

 

Други области на приложение:

 • Търговски и училищни сгради - магазини, библиотеки, детски градини, училища.
 • Промишлени и селскостопански сгради - складове, хангари, производствени халета.
 • Атракционни и спортни арени - летни театри, ледени пързалки, спортни зали.
 • Конструкции за временно ползване или маловажни - бараки, складови помещения, гаражи.
 • Бетонен кофраж.
 • Пакетиране.

 

Лесна обработка на EGGER OSB 3 - рязане, пробиване и фиксиране.

 

OSB панелите могат да се режат и пробиват с традиционни елетрически ръчни инструменти. За бързо и прецизно рязане силно се пропоръчва използването на циркуляри с работен плот. Пробиването следва да се извършва със свредла, предназначени за пробиване на дърво.

OSB плоскости могат да се слагат върху опори с всички видове крепежни елементи, подходящи за дърво. Такива са пироните, винтовете за дърво и кламерите. Поради високата якост на срязване на панелите в резултат на специалното разпределение на дървесните частици, крепежни елементи могат да се поставят дори и близо до ръба на плочата без опастност от счупване или изтегляне. За извършване на бърз монтаж препоръчваме използването на пневматични пистолети за пирони или кламери. Фиксиране с винтове за дърво също е възможно, но е по-времеемко.


 

Какво отличава EGGER OSB 3?

 

Нашата плоскост е равна и здрава плоча. Тя е със забележителни механични свойства и стабилност на размерите. Основната й функция е конструктивната употреба, но също така съчетава функцията на пароизолация и на херметически слой, когато се използва във външните компоненти на къщи с дървена конструкция.

EGGER OSB 3 е структурен панел от дървесни частици. Той е проектиран за използване в широк спектър от конструктивни и промишлени приложения.


Източник на информация:

www.egger.com/osb3