СГЛОБЯЕМИТЕ КЪЩИ
вижте повече

 

 

СГЛОБЯЕМИТЕ ДЪРВЕНИ КЪЩИ

  

 Ние сме ЕКОЗИД! Нашата страст е проектирането, производството и строителството на сглобяеми пасивни или нискоенергийни къщи с дървена конструкция. Жилища, които са построени чрез екологични и естествени материали използвайки най-модерни технологии и стъпвайки на европейски традиции в сглобяемото строителството. Фирмата разполага с опитни, решителни и мотивирани екипи от професионалисти за всеки етап от процеса по изграждане на сглобяема къща. Бяха ни необходими повече от 300 завършени обекта в усъвършестване на технологията при изграждане на нискоенергийни или пасивни сглобяеми къщи.

 През 2016 година заслужихме немския сертификат за качество по стандарти DIN 1052 и DIN 4102. Документът се издава от немската агенция BMF (Бундес асоциация за сглобяемо строителство) след проследяване на целия производствен процес, използваните материали, детайлите, по които се работи, контрол на качеството и други показатели. Този сертификат е доказателство за високото ниво на професионализъм и качество на продукцията на ЕКОЗИД и е уверение, че фирмата е на най-високо европейско ниво. Това свидетелство е изключително висока оценка, която вдига имиджа на целия бранш, на българския бизнес, като цяло и отваря огромни възможности за развитие на фирмата на чуждестранните пазари.


Фабрика-екозид-откриване-1000х600рх


 За хората, които се интересуват да построят за себе си и своето семейство сглобяема пасивна или нискоенергийна къща, сме подготвили кратко представяне на предимствата и особеностите при строителството на такъв дом.

  

КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ ЗА СГЛОБЯЕМИТЕ ДЪРВЕНИ КЪЩИ

 

 В последните 15 години все повече българи се ориентират към строителство на сглобяеми къщи с дървена конструкция. Тези къщи не са нови за българската архитектурна традиция. Бяха забравени през годините на панелното строителство и масовото използване на стоманобетон и тухли за основни строителни материали. Днес, все повече сглобяеми еднофамилни и двуфамилни сгради се проектират, произвеждат и изграждат, като пасивни или нискоенергийни жилища.

 ДЪРВЕНАТА КЪЩА В БЪЛГАРИЯ

 

 Традициите на българските майстори и строители през вековете са именно при дървените къщи. Обикновено тези къщи са двуетажни с масивни каменни стени на приземния етаж и дървен скелет с керпич за пълнеж на втория етаж.

 Днес има много фирми, които предлагат изграждането на дървена къща, но основното, което трябва да се следи при тях е изпълнението на детайлите. При дървото именно малките „рационализации” на майсторите водят до сериозни последствия при експлоатацията на дървените сглобяеми къщи.

 Именно затова ние ви предоставяме пълен набор от проекти и детайли съобразени с всички изисквания на дървената конструкция. Същевременно извършваме консултации и по време на строителството до пълното завършване на къщата.

сглобяемите-дървени-къщи-екозид-добринище-1000х600рх

  

ВЪЗМОЖНОСТИ НА СГЛОБЯЕМИТЕ ДЪРВЕНИ КЪЩИ

 

  При сглобяемите къщи се използват дървени греди и колони, за да се осигури конструктивната здравина на сградата. Ограждащите външни стени, както и вътрешните преградни стени за разделяне на пространствата са съставени от леки дървени плоскости.

 Покривът при сглобяемите дървени къщи може да бъде едноскатен, двускатен, четирискатен или многоскатен, като керемидите могат да бъдат бетонови, керамични или битумни или каменни плочи (градешки камък).

 Фасадното оформление на дървените сглобяеми къщи е разнообразно и не се ограничава в използваните материали. Завършекът може да бъде минерална мазилка, дървена обшивка, сайдинг, каменна облицовка или композитни панели. Дървената конструкция позволява всичко, макар че най-често клиентите ни избират бялата мазилка, видимата дървена конструкция и дървена облицовка.

сглобяемите-дървени-къщи-екозид-трудовец-1000х562рх

  

ПРЕДИМСТВА НА СГЛОБЯЕМИТЕ ДЪРВЕНИ КЪЩИ

 

» Устойчивост на земетръс на сглобяемите дървени къщи.

 

 Изпълнят ли се правилно сглобяемите дървените къщи са много устойчиви по време на земетресение поради. Прикрепянето на обшивки и фасадна облицовка към многобройните дървени вертикални и хоризонтални греди в една типична дървена къща осигурява голям брой посоки на натоварване за земетръсните сили. Налице са множество малки сглобки, вместо малко на брой големи сглобки. Ако едно съединение се пренатовари, неговият дял може да бъде поет от съседните. Сглобките на дървените елементи позволяват на сградата да се огъва, като по този начин поема и отдава енергия по време на земетресение.

 


» Дървото има висока носимоспособност.

 

 Затова дървените сгради са по-леки от останалите - лекотата е предимство при земетресение. Конструктивните връзки са гъвкави. Благодарение на това те са изключително надеждни при земетресения и ураганни ветрове. Дървената конструкция на сглобяемите къщи се захваща здраво към стоманобетоновата основа чрез анкерни болтове. В сглобяемите къщи използваните OSB плоскостите заедно с дървените елементи създават диафрагми, които са много ефективни и устойчиви конструкции.


» Естествени природни материали.

 

 Дървото и дървените строителни материали не са хигроскопични и не пренася влагата. Затова усещането в дървена постройка е по-уютно, по-чисто и по-сухо.


» При изграждането на сглобяемите дървени къщи се прилага, така нареченото „сухо строителство“.

 

 По тази технология на строителство не се използват процеси, като леене на бетон, полагане на подова замазка или стенна мазилка, които спадат към така наречените влажни процеси. При тях водата участва като основен елемент и е необходимо технологично време за пълно изсъхване. За къщи масивно строителство се препоръчва да съхнат поне 6 месеца преди да се нанесете. Дървената сглобяема къща няма остатъчна влажност, вътре е сухо и приятно от самото начало. Това позволява нанасяне в построената къща веднага след приключването на строителните дейности.


» По-бързо строителство.

 

 Не се чака технологично време за набиране на якост на бетона, съхнене на замазка и мазилка. Материалите за дървената къща идват предварително заготвени според размерите от проекта и това допълнително ускорява строителството.

 


» Икономия на материалите и екологичност.

 

 Дървената конструкция не поглъща топлината от помещението, което спомага за това всеки киловат да бъде използван за отопление на самото помещение, а не на стената. От гледна точка на опазване на околната среда дървените сглобяеми къщи използват по-малко материали за строителството си и оставят след себе си по-малко отпадъци при строителния процес. Намалени са и транспортните разходи, както и вредните емисии в атмосферата. Дървеният материал е изцяло възобновяем източник и отпадъците му имат много приложения.

дамска-ръка-държи-планетата-излизащи-зелени-дървени-листа-1000х600рх

 


» Уют и комфорт на обитанието на сглобяемите дървени къщи.

 

 При добро проектиране и изпълнение на дървената сглобяема къща се постига дишаща стена. Това повишава комфорта в помещението, елиминира се конденза в конструкцията и натрупването на водни пари в помещенията.


» По-голяма използваема площ при сглобяемите дървени къщи.

 

 При еквивалентни стойности на топлопреминаване стените на дървените къщи са с по-малка дебелина сравнено с традиционното монолитно строителство. Средно една външна стена от тухлена зидария с дебелина 25 сантиметра се нуждае от 8 сантиметра топлоизолация. Като се добавят външните и вътрешните мазилки, то общата дебелина на стената става приблизително 35 сантиметра. В същото време една външна стена на при сглобяемите къщи ще се нуждае от 16 – 20 сантиметра, за да се постигне същият изолационен ефект. Това Ви дава допълнителни 15 сантиметра по целия периметър на къщата. В крайна сметка при къща с РЗП (разгъната застроена площ) от 100 квадратни метра ще разполагате с около 12 - 15 квадратни метра повече площ.


» По-малък брой дефекти по време на строителството на сглобяемите дървени къщи.

 

 Поради използването на големи плоскости OSB и гипсокартон, стените на помещенията са по-прави и се избягват неравностите при зидането на тухлена стена. Това спомага и за липсата на преразход на строителен материал. От друга страна в естествените празни пространства между елементите на дървената конструкция се прекарват изключително лесно всички необходими инсталации, като Електрическа, Интернет, ВиК и други. Това е възможно без да има нужда от къртене и повторно измазване.

  

ИЗПОЛЗВАНИ МАТЕРИАЛИ ПРИ СГЛОБЯЕМИТЕ ДЪРВЕНИ КЪЩИ

 

Дървесина и Дървен материал

 

 За изработката им се използва иглолистен дървен материал (бял бор или смърч) с остатъчна влажност от 12 % до 14 %, което го характеризира, като сух дървен материал. Качеството на дървесината и специалната й обработка гарантират липсата на заболявания и вредители.

сглобяемите-дървени-къщи-слепени-греди-BSH-1000х463рх

 

 


Минерална вата

 

 Минералната вата не гние, устойчива е на студ и топлина, има ниска хигроскопичност, не гори и не я нападат гризачи. Правилното ориентиране на влакната осигурява и напълно ефективна звукоизолация, по-добра, отколкото при другите топлоизолационни материали. Като естествен скален материал ватата е екологично чиста и също така негорима, което позволява сравнително достъпна цена и ефективното й използване за огнезащита при най-високия клас на горимост А1 (по БДС-EN 13501-1).

Минерална-вата-Изолация-1000х567рх

 

 


OSB плоскости

 

 OSB (плоча от ориентирани частици) е твърд и със стабилни размери дървесен материал. Изработен е от три слоя тънки дървесни частици, слепени със синтетично водоустойчиво свързващо вещество при висока температура и контролирано налягане. В резултат на специалната им форма, качество и ортогонално разпределение по дебелината на плочата, притежава изключителни свойства – повишена еластичност по оста и отлична якост на огъване.

 OSB плоскости намират приложение в стенните панели, покривните плочи и междуетажните конструкции. Това е висококачествен европейски продукт, с приложение за конструктивни цели, изискващи стабилност в размерите и устойчивост на натоварване. OSB 3 се произвежда съгласно предписанията на EN 300. Техническите показатели покриват напълно изискванията за носещи конструкции във влажна среда. Тези плочи са екологично чист строителен материал.

osb3-плоскости-egger-1000х562рх

 

 


Гипсокартон

 

 Използва се за вътрешните обшивки по стените и таваните. Гипсокартонът е строителен материал под формата на плоскост. Представлява два пласта специална хартия (картон),  между които има сърцевина от гипс.

» Обикновен (GKB) – използва се за сухи и закрити помещения и обикновено е с бял цвят на листовете.

» Влагоустойчив (GKI) – използва се за влажни и мокри помещения, обикновено е със зелен цвят.

» Пожароустойчив (GKF) – използва се в помещения с повишени изисквания за пожароустойчивост обличане на камини и др. Обикновено е с червен цвят на листовете картон.

гипсокартон-knauf-сглобяемите-дървени-къщи-1200x675px


Гипсофазер

 

 Прилага се във всички области на сухото строителство, включително за кухни и бани в жилища или за помещения с подобно предназначение. Използва се за подобряване на звукоизолацията и пожарозащитата, съкращава строителните срокове, подходящ при подово отопление.. Гипсофазерът представлява смес от 80 % гипс и 20 % целулозни влакна от вторична хартия, която се пресова на плоскости. Той съчетава в себе си качествата на четирите вида гипсокартон при по-голяма здравина.


Фасадна мазилка

 

 Основните предимства на полимерните мазилки са във високата им водоотблъскваща способност, богато разнообразие от цветове и много високата им устойчивост на напукване. Благодарение на своята висока еластичност, полимерните мазилки са много подходящи, като финишно покритие върху топлоизолационни системи. Също така, много добре могат да поемат температурно обусловените промени в топлоизолационните плочи.

  

ПРЕХОД ОТ НИСКОЕНЕРГИЙНА КЪМ ПАСИВНА КЪЩА

 

 Категоризацията на къщите на базата на тяхната енергийна ефективност е сравнително отскоро и обръща внимание на енергията, необходима за отопление или охлаждане на единица площ от къщата в период от една година.

схема-на-енергийната-категоризация-800х480рх

 При нискоенергийната къща стойностите са в границите на 30 - 50 kWh/m2, а при пасивната къща трябва да са под 15 kWh/m2. Това се постига чрез поставяне на допълнителна топлоизолация чрез умело разпределение на обемите и пространствата в къщата. По този начин се минимизират всички топлинни загуби от еркери, балкони или ъгли. Дървените сглобяеми къщи са изключително подходящи да бъдат енергийно ефективни сгради, като постигат резултатите при много по-малка дебелина на стената.

външна-стена-стандарт-комфорт-сглобяемите-дървени-къщи-екозид-1000х600рх

  

ОСОБЕНОСТИ ПРИ СГОБЯЕМИТЕ ДЪРВЕНИ КЪЩИ

 

» Повишено внимание към пожарната безопасност.

 

 Използване на пожароустойчив гипсокартон и поставяне на каменна вата, както във външните така и във вътрешните стени на сградата. Ако дървото е защитено от директен контакт с източника на огъня, то не може да се запали преди температурата на повърхността му да достигне 400°C. Дървеният строителен материал използван за изграждане на носещата конструкция, се държи много добре при пожар. Той гори равномерно и с предвидима скорост, като не се люспи, цепи или експлодира.


 

» Повишено внимание към шумоизолирането срещу ударен и въздушен шум.

 

 Поставяне на каменна вата в стените. Уплътняване на пролуките между стената, пода и тавана. Подсилване на подовата конструкция с греди през по-малки разстояния.


 

» Борба с влагата, мухъла и вредителите по всички начини.

 

 Импрегниране на всички дървени елементи, дори когато се напасват на място на обекта. Недопускане образуването на конденз в структурата на стената чрез правилно проектиране на слоевете на външната стена. Полагане на паропропускаща мембрана и избягване поставянето на пароблокиращи материали.

импрегниране-дървена-веранда-1000х561рх


 

» Използване само на сух дървен материал с влажност непревишаваща 12 – 14 %.

 

 Избягва се деформация на елементите при съхнене. Не се допуска напукване на импрегниращото покритие в следствие на съхненето на дървения материал. Избягва се генериране на влага в структурата на стената.


 

» Използване на винтове вместо пирони като крепежни елементи.

 

 Това повишава многократно устойчивостта на конструкцията.

видии-за-дърво-1000х561рх


 

» Прекъсване на всякаква инфилтрация на въздух и създаване на така наречения въздушен плик.

 

 По този начин се прекратява проникването на студен въздух през зимата и съответно загубата на топъл въздух през пукнатини или отвори в конструкцията на стените.


 

» Топлоизолиране на къщата от всички страни, включително на пода и покрива.

 

 Това се прави с цел да се прекъснат всички възможности за загуба на топлина към околното пространство.

pavatex-система-изолации-изграждане-1000х562рх 

 Фирма ЕКОЗИД изготвя индивидуални проекти и оферти за еднофамилни или двуфамилни сглобяеми дървени къщи. Фирмата е в състояние да проектира, произведе и изгради жилищна сграда изцяло по задание от клиента. Същевременно разполагаме с готови типови проекти на сглобяеми пасивни и нискоенергийни къщи с дървена конструкция, които могат да бъдат закупени на преференциални цени.

 

 

 

Обратно към всичко актуално