Видове изолации при сглобяемите къщи.

В зависимост от състава и технологията на производство топлоизолационните материали използвани при сглобяемите къщи могат да се разделят на четири вида - Екструдиран пенополистирол (XPS), Експандиран пенополистирол (EPS), минерална вата от стъклени влакна и каменна вата.

 

Екструдиран пенополистирол (XPS)

 

Технологията на производство на екструдирания пенополистирол (XPS) дава затворена структура на решетката с по-дребни частици, което определя по-добрите механични свойства на плочите. Има висока якост, което го прави подходящ за изолиране на фундаменти и под сутеренни плочи. Водонепропускливостта и паронепропускливостта му е основно предимство при изпълнение на топлоизолации под кота нула на фундаменти, сутеренни стени, мокри помещения и индустриални подове. Най-големият недостатък е сравнително висока себестойност на материала. Дебелината на изолацията зависи от материала на ограждащите стени, като най - често използваните в жилищното строителство са дебелини между 40мм и 60мм. За покриви - може да достигне 100мм-120мм. Средният живот на екструдирания пенополистирол (XPS) е 50 години.


 

Експандиран пенополистирол (EPS)

 

Топа е изкуствен полимер с отворена структура на решетката от пълни с въздух гранули (95% от обема). С този материал е най-подходящо да се изолира чрез лепене на външната фасадна топлоизолация на сглобяемите къщи, като среден слой в двойни стени. Най-голямото му предимство са топлоизолационните му характеристики. Те са изключително добри, като към тях трябва да се прибавят и минимална деформяемост, ограничена паропропускливост и огнеустойчивост (клас В1) на експандирания пенополистирол (EPS). Трябва да отбележим и няколко значими недостатъка - самогасим, но запалим, неустойчив на слънчева радиация, трудно се обработва с режещи машини, нападат го гризачи и е силно водонаситен. Средният живот в експлоатация на експандирания пенополистирол (EPS) е 10 години.


 

Минерална вата от стъклени влакна

 

Разтопени при около 1500°С кварцови скали се изтеглят в нишки, от които чрез внимателна подредба се получава тримерна мрежеста структура.


 

Каменна вата

 

Процесът на производство е същият, но се използват базалтови скали. Вулканичният произход на двата вида минерали обуславя практически еднаквите им свойства. Този изолационен материал намира широко приложение при сглобяемите къщи. Твърди плочи за фасадна топлоизолация, меки дюшеци, използват се в междугредовите пространства на скатни покриви, междинен топлоизолационен слой в двойни външни стени, рула от мека вата, използват се за вътрешна топлоизолация в дървени конструкции на сглобяеми къщи, предстенни обшивки, окачени тавани, среща се с кашировка от алуминиево фолио, стъклофибърна мрежа и други топлоизолации и шумопоглъщащи покрития. Основните предимства на каменната вата са най-добрата звукоизолация при правилно ориентиране на влакната и фактът, че запазва механичните си размери. Това е екологично чист естествен скален материал, който е паропропусклив и не старее с времето на експлоатация. Единственият недостатък на каменната вата е слабата и якост на натиск.