История на сглобяемите дървени къщи

СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ - ИСТОРИЯ, ПРЕДИМСТВА И РАЗВИТИЕ 

 

 Лондонският дърводелец Х. Манинг проектира и изработва компонентите за сглобяема къща за пръв път през далечната 1837 г. Тези компоненти са транспортирани и сглобени в Австралия от британски емигранти. Все още могат да се видят сглобяеми къщи в Австралия, които са били изградени през 1853 г. На тази година се гледа, като на основополагаща за изграждането на този вид жилища в страната. Тогава са изградени няколко стотин сглобяеми къщи с дървена конструкция, като някои от тях са все още запазени.

 В Барбадос предприемчиви роби, които са имали ограничени вещни права и не притежавали земя, намерили начин да заобикалят закона, като започнали да строят сглобяеми къщи за семействата си. Тъй като тези сгради били подвижни, те се считали законово за движими вещи.

 Флорънс Найтингейл е написала писмо до “Таймс”, че на Исамбард Кингдъм Брунел е възложено да проектира сглобяема модулна болница. За пет месеца той проектира болница за 1000 пациента. Сглобяемата болница се използва само от март 1856 до септември 1857 г. , но благодарение на нея смъртността намалява от 42% до 3.5%.

 В Щатати масовото производство на сглобяеми къщи започва по времето на Златната треска. Отделните модули за сглобяемите къщи са били окомплектовани и доставяни до лагерите на златотърсачите, където те са изпълнявали монтажа.

 В Англия масовото строителство на сглобяеми къщи настъпва вслед края на Втората световна война. В тях хората виждали бърза, евтина и качествена алтернатива на жилищата, които са били унищожени по време на войната.

 Почти 160 000 сглобяеми къщи са били построени във Великобритания след  1948 г. на цена почти £ 216 милиона. Днес сглобяемите къщи са широко разпространени в различни части на света поради различните им предимства пред традиционното строителство.

 


РАЗВИТИЕТО НА СГЛОБЯЕМИТЕ КЪЩИ


 

  Днес строителството на сглобяеми къщи с дървена конструкция набира все по-голяма популярност. Основен лидер в този вид строителство безспорно са САЩ и Канада. В тези страни над 80% от къщите, които се изграждат са сглобяеми. Причината е, че те са и нискоенергийни сгради. Чрез тях потреблението на електроенергия за отопление или охлаждане е с пъти по-малка от останалите видове строителство. Ето и малко статистика – над 30 милиона семейства, които живеят в селища са предпочели сглобяемите нискоенергийни къщи за своите домове. Във Финландия, процентът на къщи с дървена конструкция се оценява на 42%. Още по-голям успех е постигнала индустрията за сглобяеми дървени къщи в Япония. Там процентът на този вид жилища надхвърля 50%. Средно във Франция се строяли над 7000 жилища на дървена конструкция, което се равнява на 10% от строителството на отделните жилищни къщи.

 Ръстът на изграждането на сглобяеми къщи на българския строителен пазар е доказан. Той се дължи най-вече, поради фактите, че те се изработват по-бързо, струват по-евтино, а през зимата разходите за електроенергия са значително по-малки. Сглобяемите къщи могат да бъдат построени на всяко едно място - сред гори, на върха на планината или на отдалечени от цивилизацията места.