Сертифициране по немските Ü-стандарти

немски сертификат за качество

ЕКОЗИД получи най-престижният сертификат за сглобяеми сгради с дървена конструкция

Фирмата е първата от бранша в България, успешно сертифицирана по DIN.

Началото на месец септември 2016 г. фирма ЕКОЗИД получи сертификат за качество по стандарти DIN 1052 и DIN 4102. Документът се издава от немската агенция BMF (Бундес асоциация за сглобяемо строителство). След проследяване на целия производствен процес, използваните материали, детайлите, по които се работи, контрол на качеството и други показатели. Служители на BMF инспектираха фабриката на ЕКОЗИД в село Черганово, община Казанлък. Един месец след направената инспекция, резултатът бе обявен. ЕКОЗИД е единствената фирма за производство на сглобяеми сгради с дървена конструкция извън немско говорещия свят, която получава сертификат от първия път без забележка. Същевременно ЕКОЗИД е първата и единствена към момента фирма с този сертификат в България.


 

Какво е DIN?

 

Федерална асоциация за осигуряване на качество на индустриализираните сгради и извън строителството (Bundes-Gütegemeinschaft Montagebau und Fertighäuser, например - BMF) е асоциация за осигуряване на качество по RAL. Това е органът за наблюдение и сертифициране, който следи за качеството на различни строителни продукти.


 

Знак за качество на строителството на дървен материал.

 

Знакът за качество на строителството на дървен материал (RAL-GZ 422) се основава на сертификацията за строителни продукти на дървени панелни елементи. Те се произвеждат извън площадката в производствените мощности на дружествата-членове и се обвиват от едната или от двете страни. Качеството на отделните елементи на стените, таваните и покривите на къщи, произведени извън площадката, се подобрява чрез производствения контрол на фирмите и външния мониторинг от BMF. В допълнение към фабричния мониторинг, монтирането или сглобяването на сградата се следи и на случаен принцип по време на етапа на строителство на строителната обвивка на място.


 

Знак за качество на производството на суров дървен материал.

 

Знакът за качество на суровия елемент от дървен материал (RAL-GZ 421) се занимава с фабричната конструкция на елементи от дървен панел с обшивка от едната или от двете страни. Качествените услуги включват създаване на отвори за елементи, поставяне на изолация, полагане на облицовката и сглобяване на вградени елементи. За разлика от маркировката за качество на строителството на дървен материал (RAL-GZ 422), монтажът на място не е покрит. Качествените компании за монтаж на RAL без собствено фабрично производство могат обаче да закупят тези елементи, за да изпълнят изискванията на маркировката за качество на строителството на дървен материал.


 

Предварителна маркировка за качество на основите на сградата.

 

BMF провежда мониторинг на качеството за членовете на Асоциацията за осигуряване на качество на сглобените бази. Самият знак за качество всъщност се присъжда чрез Асоциацията за осигуряване на качество на Precast Basements.

Знакът за качество RAL предлага максимална безопасност. В допълнение към спазването на законовите разпоредби. Мониторингът се фокусира и върху постоянния вътрешен контрол на основите, производството и изграждането на строителната площадка. Експертът също проверява производството за съответствие с договорните, професионални и регулаторни изисквания.


 

Качество, което е гарантирано.


Като консултативен орган комитетът по качеството подкрепя органа за наблюдение и сертифициране на BMF и се избира от събранието на членовете. Състои се от председателя, председателя на съвета и неговия заместник и поне двама други членове. Това също могат да бъдат неутрални експерти и представители на публичните власти. Техническата комисия отговаря за одобрението на нови членове. От друга страна, комитетът по качеството се занимава с гарантирането на качеството RAL съгласно частното право и европейските норми.


 

 

Немски сертификат за качество - DIN 1052 и DIN 4102.

 

Този документ е доказателство за високото ниво на професионализъм и качество на продукцията на ЕКОЗИД и е уверение, че фирмата е на най-високо европейско ниво. Това свидетелство е изключително висока оценка, която вдига имиджа на целия бранш. Безспорни са ползите, които носи на българския бизнес, като цяло. Отваря огромни възможности за развитие на фирмата на чуждестранните пазари.