Swatch избра сглобяема конструкция от дърво при изграждането на новата си Централа на фирмата.

 Представяме ви планирането, производството и монтажа на сглобяемия проект на новия корпоративен център на цветовния гигант Swatch. Изпълнител на този модерен проект е компанията Blumer-Lehmann AG. Този проект се характеризира с дървената си конструкция и използваната модеулна система на строителство. За този проект е използван швейцарски дървен материал, който е сертифициран по FSC  стандарта за качество и произход. Дървената конструкция, проектирана от Шигеру Бан, e външно облицована с 3 основни типа фасади.

 Основната сграда на Swatch се простира на впечатляващите 240 метра и с широчина до 35 метра. Дървената офис и складова сграда е на пет етажа и е проектирана, произведена и сглобена от компанията Blumer-Lehmann AG. Комбинирането на дървена рамка и конструкция от дървени елементи изисква специализирани познания в областта на дървената конструкция.

  Дървената конструкция е поставена върху стоманена и бетонна стълбова конструкция със свободна форма. Иновациите в проектирането параметризират процесите на планиране и прецизните производствени и производствени методи с най-съвременна технология гарантират успеха на този мащабен проект. Ръководителите на проекта от Blumer Lehmann проектираха дървената конструкция в свободна форма с точност до 10-та от милиметъра.

 Производството на конструктивните елементи, от които е изградена сглобяемата бизнес сграда на Swatch бе възложено на екипите на фирма Blumer Lehmann. Цялата дървена конструкция е направена, като комплект с 4600 дървени греди, всяка от които е уникален елемент. За да се гарантира, че 10-месечният процес на инсталиране и строителство протича гладко, беше важно да се разполага с точно определен вид дървен елемент на точното място в точното време. Blumer Lehmann планира цялото производство на елементите в собствените си производствени бази. Монтажните дейности подлежаха на постоянен контрол, за да се гарантира качеството да отговаря на FSC сертификата.

 

Източници на информация и снимки:

  1. https://www.lehmann-gruppe.ch/holzbau.html
  2. https://www.archdaily.com/