4 проекта на сглобяеми сгради с дървена конструкция, които се изграждат в САЩ.

 Вече повече от век, градовете са се градили използвайки стоманата и бетона. Добивът на тези строителни материали е невероятно вреден за околната среда. Следователно е дошло времето разработчиците, архитектите и политиците да се върнат към дървото, единственият наистина възобновяем материал, който имаме на земята.

 Потенциалът на дървото да се превърне в доминиращ строителен материал на бъдещите градове набира сила в Съединените щати. Развиващите се технологии и увеличаващата се наличност на материали от дървесина стимулират  инвестициите в амбициозни сглобяеми проекти. Използването на дървена конструкция, технологични иновации в производството, вертикално транспортиране и сглобяване на елементите, предоставя на проектантите възможността да създават високи сглобяеми сгради. Предимствата на дървесината бяха доказани и на конференцията на AIA за архитектура 2018, като част от темата „План за по-добри градове“.

 Представяме Ви 4 проекта, на сглобяеми сгради с дървена конструкция, които ще се изграждат в САЩ. Те тотално ще изменят представата Ви за възможностите, които може да предложи дървесина в строителството на големи сгради и небостъргачи, които да оформят бъдещите градове.


1. "Timber Towers" във Филаделфия.

 

 Проектът "Timber Towers" има за цел да демонстрира предимствата на сглобяемата сграда с дървена конструкция. Проектът се състои от две офис кули със свързващ ги мост помежду им, както и жилищна част, училище и приземен етаж. В процеса на проектиране на новата забележителност на Филаделфия, архитектите са искали да  покажат възможностите за високо строителството с дърво.


2. "River Beech Tower" в Чикаго.

 

 Архитектите от Perkins+Will, работещи с инженери от Thornton Tomasetti, са концептуализирали 80-етажна сглобяема сграда с дървена конструкция в Чикаго. Конструкцията включва 300 дуплексни конструктивни елемента използващи естествената аксиална якост на дървения материал.


Жилищен комплекс "Mission" в Сан Франциско.

 

 Хосе Брунер, дизайнер в офиса на DLR Group в Сан Франциско, проектира модулна дървена кула в Сан Франциско. Проектът използва потенциала на дървесината като силен, но лек материал за алтернативно развитие, осигурявайки допълнителни жилища в сърцето на града без да е необходимо разрушаване на съществуващи структури или преместване на остановилите се жители.


Мостът "LongPoint" в Ню Йорк.

 

 Архитектът Джун Айзаки стои зад проектирането на изцяло дървения мост "LongPoint" в Ню Йорк, който  ще свързва известните квартали Бруклин и Куинс. Той ще бъде, като предверие на новия жилищен квартал "LongPoint", който също ще бъде изграден от сглобяеми сгради с дървена конструкция.