Защо проектирането на частен дом е най-вълнуващия проект за архитектите?

проектиране на сглобяеми домове

 Жилищните домове може би са най-мощната проекция на архитектурна стойност, тъй като подслонът е от съществено значение за всички нас. Ние всички сме експерти за това какъв трябва да бъде собственият ни дом, но архитектите често могат да предложат различни варианти и подобрения.


 

Какво е ДОМЪТ?

 

 Съществуват крайни различия в начина на представяне на домовете по света. Те варират  от най-циничното описание на маркетинга на домашните строители, до мързеливото безмислено брандиране на стилове от брокери. В това число трябва да включим и пренебрежителните предразсъдъци на повечето академични или „сериозни“ архитекти отностно модернистичните сглобяеми жилища.

 Работата върху жилищните домове и сглобяемите дървени сгради предлага и много уроци на дизайнерите, защото те са едновременно безкрайно лични и всеобхватни в културата си. Те могат да бъдат толкова прости, колкото чаша вода, или толкова сложни, като ядрената физика.


 

Проектиране на сглобяеми домове.

 

 1. Архитектите могат да се потопят в ценностите и възприятията на собствениците на жилища, за които проектират, или могат да проектират самостоятелно.
 2. Домовете са уникално фокусирани върху красотата, функционалноста и сигурноста.
 3. Домът е сградата, която се използва навсякъде по света.
 4. Домовете са уникално контролирани от един човек. Размерите на повечето сглобяеми домове могат да бъдат замислени, еволюирани и детайлизирани от един човек.
 5. Вариациите в мащаба на домовете са безкрайни. Те могат да бъдат, както миниатюрни от 20 квадратни метра до невероятните 20 000 квадратни метра.
 6. Домовете са единственият тип сгради, които се срещат почти във всяка среда. Те имат значение, както в изключителна плътност на населението, така и в абсолютна изолация.
 7. Те могат да бъдат построени от техните обитатели или да струват хиляди евро на квадратен метър.
 8. Домовете са защита, но тяхното влошаване и разходи са екзистенциална заплаха. Всеки пропуск или дефект е бъдеща заплаха за опитателите му.
 9. Домът е, като най-хубавия комплект дрехи, които притежаваме. Никоя друга сграда не може да бъде толкова лична.
 10. Домовете са най-масово произвежданите структури в света. Въпреки това те могат да имат и най-интензивна персонализация.
 11. Те уникално символизират характера и вярванията на обитателите си, предизвикващи и провокиращи, както никоя друга сграда.
 12. Жилищните домове и сгради могат да бъдат „машини за живеене“ или „домашен сладък рай“. Характерът на това къде живеем говори много за личността ни. В противен случай това е просто помещение с мебели и легло.
 13. Домът е сливане на място, семейство и хората, които го обитават.

 

Проектиране на сглобяеми домове - Какво превръща една сграда в истински дом?

 

 Домовете ни са най-скъпите ни обекти, без значение колко големи или малки. Те могат да бъдат използвани за печелене на пари чрез проста финансова оценка. Едновременно с това те могат да разрушат нетни стойности, както откриха милиони хора през последното десетилетие.

 Създаването на дом е най-личният акт, от който могат да бъдат част архитектите. Но предизвикателството е, че въпреки нашето обучение и умения, ние не сме експертите в случая. Хората, които живеят в това, което проектираме, знаят повече от нас за проявата на техните собствени надежди и мечти.


Автор - П. Георгиев


ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ: