ВИДОВЕ ИЗОЛАЦИИ
вижте повече

В зависимост от състава и технологията на производство топлоизолационните материали използвани при сглобяемите къщи могат да се разделят на четири вида – Екструдиран пенополистирол (XPS), Експандиран пенополистирол (EPS), минерална вата от стъклени влакна и каменна вата.

Експандиран пенополистирол (EPS)

Това е изкуствен полимер с отворена структура на решетката от пълни с въздух гранули (95% от обема). С този материал е най-подходящо да се изолира чрез лепене на външната фасадна топлоизолация на сглобяемите къщи, като среден слой в двойни стени. Най-голямото му предимство са топлоизолационните му характеристики. Те са изключително добри, като към тях трябва да се прибавят и минимална деформяемост, ограничена паропропускливост и огнеустойчивост (клас В1) на експандирания пенополистирол (EPS). Трябва да отбележим и няколко значими недостатъка – самогасим, но запалим, неустойчив на слънчева радиация, трудно се обработва с режещи машини, нападат го гризачи и е силно водонаситен. Средният живот в експлоатация на експандирания пенополистирол (EPS) е 10 години.

Екструдиран пенополистирол (XPS)

Технологията на производство на екструдирания пенополистирол (XPS) дава затворена структура на решетката с по-дребни частици, което определя по-добрите механични свойства на плочите. Има висока якост, което го прави подходящ за изолиране на фундаменти и под сутеренни плочи. Водонепропускливостта и паронепропускливостта му е основно предимство при изпълнение на топлоизолации под кота нула на фундаменти, сутеренни стени, мокри помещения и индустриални подове. Най-големият недостатък е сравнително висока себестойност на материала. Дебелината на изолацията зависи от материала на ограждащите стени, като най – често използваните в жилищното строителство са дебелини между 40мм и 60мм. За покриви – може да достигне 100мм-120мм. Средният живот на екструдирания пенополистирол (XPS) е 50 години.

Каменна вата

Този изолационен материал намира широко приложение при сглобяемите къщи. Твърди плочи за фасадна топлоизолация, меки дюшеци, използват се в междугредовите пространства на скатни покриви, междинен топлоизолационен слой в двойни външни стени, рула от мека вата, използват се за вътрешна топлоизолация в дървени конструкции на сглобяеми къщи, предстенни обшивки, окачени тавани, среща се с кашировка от алуминиево фолио, стъклофибърна мрежа и други топлоизолации и шумопоглъщащи покрития. Основните предимства на каменната вата са най-добрата звукоизолация при правилно ориентиране на влакната и фактът, че запазва механичните си размери. Това е екологично чист естествен скален материал, който е паропропусклив и не старее с времето на експлоатация. Единственият недостатък на каменната вата е слабата и якост на натиск. Процесът на производство е същият, както и при минералната вата, но се използват базалтови скали. Вулканичният произход на двата вида минерали обуславя практически еднаквите им свойства.

Минерална вата от стъклени влакна

Разтопени при около 1500°С кварцови скали се изтеглят в нишки, от които чрез внимателна подредба се получава тримерна мрежеста структура.