Нула-енергийните домове завладяват пазара на жилища в САЩ.

Нула-енергийни сглобяеми домове


През 2017 година, американската компания "De Young Properties" започна изграждане на три жилищни комплекса в близост до Фресно, Калифорния. Над 140 (сто и четирийсет) еднофамилни жилищни сгради вече са построени. Всяка една от къщите е с най-високо ниво на енергийна ефективност. Цената на всеки от сглобяемите Нула-енергийни домове е между 350 000 и 550 000 долара за завършеност ДО КЛЮЧ. Благодарение на високата им енергийна ефективност се спестяват по минимум 10 000 долара на година за всяко домакинство.

"Сметките за енергия са доста високи и постоянно натоварващи бюджета. Обикновено жертваме от комфорта си, за да намалим сметката за ток. Дори да оптимизираме енергията необходими за нашия комфорт, това не гарантира, че сметката ни също ще намалее. Ние намерихме решение на нашите енергийни нужди в изграждането на нулевоенергийните сглобяеми домове.", казва Брандън Де Йънг, Изпълнителен вицепрезидент.

 


Чиста нулева енергия и нула-енергийни сглобяеми домове.

 

Те са по-енергийно ефективни от типичните нискоенергийни сгради. За да бъдат жилищата характеризирани, като Нула-енергийни сглобяеми домове трябва да се инсталира няколко допълнителни системи. Задължително се монтират слънчеви панели с достатъчно голям капацитет. Добавят се допълнително:

  • Изолация.
  • Висококачествени прозорци и дограми.
  • LED осветление.
  • Водни тела с нисък поток.
  • Отразяващи топлината керемиди.
  • Енергоефективни уреди.

Комбинацията от тези модерни системи значително намалява количеството енергия, което консумира къщата.

Отвън къщите са построени така, че да оптимизират енергийната ефективност. Те са със херметически затворена конструкция и икономични покриви, стени, прозорци и основи. Тези технологии позволяват и по-добро регулиране на температурата, ниска влажност, по-малко шум и минимизиране на излагането на опасни замърсители.

 


Разходи за преминаване на нулева енергия.

 

Ан Едминстър е член на управителния съвет на "Net-Zero Energy Coalition" и признат специалист по екологично чисти сгради. Той твърди, че хората не трябва да мислят за първите разходи в изолация и оборудване, защото те са дългосрочен актив.

"Купувачите на жилища могат да вземат решения в дизайна на къщата. Това компенсира допълнителните разходи за подобряване на нулевата енергия. Същото е като да поискате багажник на покрива на колата си. Ще трябва да платите допълнително.“

 


Голямата цел пред нула-енергийните сглобяеми домове.

 

Чрез строителството на Нула-енергийни сглобяеми домове се подчетава ангажираността и усилията за намаляване на индивидуалната консумация на енергия. Целта е да се намери здравословно, намалено ниво на консумация на енергия, като то да бъде удовлетворено от възобновяеми източници. Това е голямата цел.


Източници на информация:

  • https://www.cnbc.com
  • https://www.newhomesource.com
  • https://teamzero.org

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ: