Как цветовете променят интериора?
вижте повече

как цветовете променят интериора

Как цветовете променят възприемането на интериорните пространства при сглобяемите къщи?

АВТОР - Петър Георгиев

 Човечеството прекарва все повече време вътре, независимо дали на работа или у дома. Според последните проучвания, сега прекарваме 87% от живота си на закрито. Приятната среда повлиява положително на настроението и благополучието на обитателите му. Също така лошо осветените, неудобни места могат да направят живота нещастен. Ето защо интериорният дизайн е толкова важен, дори ако често се подценява от някои специалисти. Когато проектира интериор, архитектът има силата да решава важни променливи. Било то изкуствено осветление, естествена светлина, пропорции или материали. Всички тези елементи оказват влияние върху уютa, който обитателите ще имат в помещенията на сглобяемата дървена къща.

 За да осигурите желаното пространствено изживяване, има елементи, които променят възприемането на пространството, без да променят и сантиметър от стената. Това може да стане чрез боядисване на повърхности, използване на различни материали или нанасяне на различни покрития. По-светлите и по-хладни цветове правят пространството да изглежда по-голямо. По-тъмните цветове ги правят да изглеждат по-затворени и по-малки за окото. Подреждането на цветове или текстури в средата променя перспективата. Това прави стаята да изглежда по-висока, по-дълга, по-широка или подчертава определен елемент.

 По-долу ще изброим някои възможностите за промяна на околната среда, използвайки само цветове и материални контрасти.

 


Увеличете пространството.

 

enlarge-the-space

За да създадете усещане за простор в среда, най-добрият метод е да използвате светли цветове, които ще отразяват естествената светлина и правят повърхностите да изглеждат по-големи за очите.

интериор-жена-с-деца

 


Компактно пространство.

compact-the-space

От друга страна, когато идеята е стаята да изглежда по-компактна, по-малка и уютна, избирането на по-силни цветове на повърхностите на стените може да работи добре. Те ще поемат по-голямата част от естествената светлина, придавайки усещане за затвореност, което може да бъде от полза за определени функции.

светло-стълбище-с-тъмни-стени

 


Спуснете тавана.

 

как-цветовете-променят-интериора-9-600х424рх

Има моменти, когато намаляването на височината на тавана може да направи пространството по-приятно и да осигури приятно усещане. Когато го боядисвате в по-тъмен цвят от стените или оставяте текстурата на материала видима, тази функция ще създаде впечатлението, че таванът е по-нисък.

lower-the-ceiling-600x424px

 


Разтегнете пространството.

 

разтегнете-пространството.

В други ситуации е точно обратното. Има сглобяеми къщи, чиито долни тавани придават клаустрофобично усещане на пространствата. Боядисването на стените в по-тъмен цвят и оставянето на тавана бяло прави усещането като по-висок таван.

как-цветовете-променят-интериора-14-600х424рх

 


Разширяване на пространството при сглобяемите къщи..

 

разширяване-на-пространството.

Боядисването на задната стена и тавана със същите по-тъмни цветове и оставянето на страничните стени по-светло ще направи пространството да изглежда по-широко и по-просторно. Това е техника, широко използвана в коридори или тесни помещения.

покрита-външна-веранда

 


Направете пространството по-тясно.

 

утесняване-на-пространството

Боядисването на двете противоположни странични стени в тъмни цветове и оставянето на фона и тавана в светли цветове ще направи пространството по-тясно за очите, подобрявайки пропорциите на помещенията с небалансирани размери.

как-цветовете-променят-интериора-20-600х371рх

 


Съкратете пространството.

 

съкратете-пространството-чрез-цветовете

Ако имате много голямо пространство във Вашата сглобяема къща и искате то да се чувства по-интимно, инвестирайте в тъмни тонове на задната стена за разлика от по-светлите цветове на друго място.

съкратено-пространство-интериор

 

 


Маркирайте стена.

 

highlight-a-wall

За да подчертаете стената, се препоръчва да я запазите по-светъл цвят, докато други имат по-тъмен нюанс. Това кара окото да бъде привлечено към него.

как-цветовете-променят-интериора-15-424х600рх

 


Съкратете стените.

 

shorten-the-walls

Ако идеята е стените да се съкратят, прилагането на по-тъмен нюанс в долната част на стената ще работи.

как-цветовете-променят-интериора-18-424х600рх

 


Източник на информация:

www.archdaily.com


ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ:

Митове за сглобяемите къщи.

Дървото, като строителен материал.

Фиброциментовите плоскости ще Ви харесат.

Плаващи подове с каменна минерална вата.


НАЗАД КЪМ ВСИЧКО АКТУАЛНО