8 причини да строим сгради от дърво.

 Дървесината е широкоприложим, здрав и устойчив материал. Защо дървените сгради са все по-популярни и в модерната архитектура – ще разберете тук.

 

  1. ДЪРВЕНАТА СГРАДА Е ПОВЕЧЕ ОТ ДЪРВЕНА ФАСАДА.

 Може би си мислите, че всички сглобяеми дървени къщи изглеждат еднакво, но това не е така. Фасадата на една сграда с дървена рамкова конструкция може да бъде проектирана съвсем индивидуално. Ако сте весел, жизнерадостен тип – можете да измажете външната стена и да ѝ придадете цветен завършек. Един по-натурален облик се постига например с дървена фасада от лиственица или смърч. Могат да бъдат избрани и други модерни решения като фиброциментови плоскости, компактни панели, клинкерни или метални фасади.


 

  1. ЕСТЕСТВЕН, ВЪЗОБНОВЯЕМ, УСТОЙЧИВ МАТЕРИАЛ.

 За разлика от други строителни материали дървесината се възобновява. В Германия и немскоезичното пространство всяка секунда се добива един кубически метър дървесина. За да бъдат горите защитени от изкореняване или изсичане устойчивото им управление е изключително важно.

 Използването на дървесината и базираните на дървесина строителни материали намалява образуването на парниковия газ CO2 в дългосрочен план. На мястото на всяко отсечено дърво израства ново и то на свой ред извлича от въздуха въглероден двуокис. CO2 връща обратно в атмосферата само след изгаряне на дървесината и така кръговратът на CO2 се затваря.


 

 

  1. НА БАЗА СОБСТВЕНА МАСА ДЪРВЕСИНАТА ИЗДЪРЖА 14 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО НАТОВАРВАНЕ ОТ СТОМАНАТА.

 Дървесината има отлични статични свойства и издържа на високи температурни разлики, атмосферни влияния и влага. Доказателство за това са и най-старите сгради в света – дървените къщи. Дървесината е не само е стабилна и дълголетна, но и с висока носеща способност при малко собствено тегло. Затова днес многоетажните сгради и жилищни блокове с дървена конструкция стават все повече. Най-високата дървена сграда в света „HoHo“ се намира във Виена и има 24 етажа. Освен това дървената конструкция осигурява по-добра защита при земетресения отколкото тази от масивен бетон, доказват редица научни изследвания. Неслучайно в земетръсните зони в Япония сградите са от дърво.

 Проектът „HoHo“ във Виена разчита на естествените свойства на дървесината. Дървесината не само създава уют и виталност, а и носи много екологични ползи.


 

  1. КРАЙ НА ТЕМПЕРАТУРНИТЕ КОЛЕБАНИЯ.

 Енергоефективното строителство придобива все по-голямо значение. Със своите естествени изолационни свойства и ниска топлопроводимост дървесината има големи преимущества. Добре изолираната дървена конструкция може да намали консумацията на топлинна енергия през зимата, а през лятото да предпазва от горещина.

 Като термоизолатор дървесината реагира бавно на температурните колебания и подобрява климата в помещението. Ако обаче конструкцията е въздухонепропусклива и влажността – висока, е необходима допълнителна вентилация, осигуряваща приятен микроклимат и високо качество на въздуха.

 Температурните колебания могат да бъдат много неприятни, а дървесината ни защитава както от горещината, така и от студа.


 

  1. ДЪРВЕНА КОНСТРУКЦИЯ ЗА ПОВЕЧЕ МЯСТО.

 Собствено ателие, дрешник или голяма холова гарнитура – можете да ги имате. Една олекотена дървена конструкция позволява около 10% повече вътрешно пространство при същите външни размери. С добрите изолационни свойства на стените с дървена рамкова конструкция може да се постигне същата стойност на топлопроводимост при по-малка дебелина на стената. За една стандартна нискоенергийна къща с топлоизолирана масивна тухлена конструкция ще е необходима дебелина на стената около 50 см. Докато при дървената рамкова конструкция за същата топлопроводимост ще са достатъчни 37 см.

 Дървена конструкция за повече място. Изолационните свойства на дървесината намаляват дебелината на стените.


 

  1. ПОДРОБНА ЗАГОТОВКА И ПО-ДОБЪР КОНТРОЛ НА РАЗХОДИТЕ.

 За разлика от масивните сгради сглобяемите дървените къщи се изграждат по технологията на сухото строителство, с което се пести време за съхнене. Частите на конструкцията се проектират предварително до последния детайл и се произвеждат в производствения цех с максимална прецизност. След това се транспортират до строителната площадка, където се сглобяват и окомплектуват. Една еднофамилна сглобяема къща може да бъде монтирана само за един ден. Предварителната заготовка също така позволява и по-добър контрол на разходите. При дървените сглобяеми къщи фиксираната цена и точният обхват на услугите са дефинирани още в офертата.


 

  1. ПРЕДВИДИМО ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ПОЖАР.

 Да, дървесината гори, но за разлика от останалите строителни материали поведението на дървените конструкции при пожар е добре предвидимо и контролируемо. Дървесината гори бавно, при което се образува овъглен защитен слой, възпрепятстващ разпространението на пожара във вътрешността на дървесината и нейната носеща способност се запазва дълго. Както към всички сгради, така и към  сглобяемите дървени къщи има нормативните изисквания за безопасност. Плоскостите EGGER OSB 4 TOP, които използваме при изграждането на сглобяемите къщи отговарят на изискванията на стандарта за пожарна безопасност DIN 4102-4 и могат да бъдат използвани като подсилваща обшивка в противопожарни конструкции.

 При горене дървесината образува защитен слой, който забавя разпространението на огъня.


 

  1. УЮТ И КОМФОРТ.

 Наред с приятната, специална атмосфера, която придава на помещението, дървесината притежава и ред други добри качества. Тя по естествен път регулира влажността в сградата – абсорбира влагата, а когато въздухът е много сух отново я освобождава. Благодарение на оптималните изолационни свойства, стените на дървената къща се усещат топли при допир и създават уют и комфорт дори когато навън е много студено.

 Дървесината създава комфорт и приятен микроклимат. Проучвания показват, че дървесината дори намалява стреса и подобрява сърдечния ритъм.


ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ: