Какво означава нискоенергийно жилище?

 Като за начало нека първо поясним какво означава понятието нискоенергийна къща. Това, е сграда, при която разходите за климатизация не надвишават 30-60 kwh.m2 за година. За да добиете някаква представа ще споменем, че средните разходи при монолитните сгради достигат от 150 до 300 kwh/m2 за същия период от време. Най-ниски разходи за отопление и охлаждане ще получите при пасивните къщи – при тях разхода не надвишава 15 kwh/m2.

 Нискоенергийните къщи се делят на два вида. Според материала, от който са произведени те могат да бъдат дървени или метални.

 С метална конструкция – благодарение на висококачествения метал, който се иползва за направата и, се увеличават значително якостните качества на сградата. Въпреки това, обаче те не са толкова популярни, тъй като, е възможно да се образуват т.нар. термо-мостове, които се получават следствие на неговата топлопроводимост. Освен това метала лесно би се деформирал следствие на неблагоприятните клоиматични условия.

 С дървена конструкция – при този тип са изчистени всички недостатъци, които се срещат при металните конструкции. Дървото, е много по-малко топлопроводимо сравнение с метала и поради тази причина е напълно невъзможно да се образува конденз. Освен това, дървото е изключително устойчив и гъвкав материал – на каквото и напрежение да бъде изложен, не би могъл да се деформира по един или друг начин. И не на последно място трябва да отбележим, че дървените сглобяеми къщи са с изключително лека конструкция, която им позволява да бъдат устойчиви на земетресения, урагани и други природни бедствия. За недостатък можем да отбележим, че ако дървеният материал предварително не бъде обработен със специални химикали, то той става лесна жертва на всякакви паразити и насекоми – гъбички, плесен, дървояд и т.н.

 При положение, че бъде проектирана правилно и се вземат всички необходими противопожарни и паразитни мерки, то съвсем спокойно сградата би могла да бъде използвана години наред.

 Безспорно едно от качествата, благодарение, на които нискоенергийните къщи са толкова популярни, е отличната топлоизолация, с която разполагат:

- Каменна вата – материал, разполагащ с повече от добри топлоизолационни качества. Той е направен от естествен материал – вулканична скала и освен това перфектно изолира звука.

- Стиропор – той разполага с не по-лоши топлоизолационни свойства от каменната вата, но ако трябва да ги сравняваме, то везните са леко наклонени в полза на каменната вата, тъй като EPS (стиропора) е изкуствен материал и освен това е лош звукоизолатор.

- Пенополиуретан – най-добрият изолационен материал. Той разполага с двойно по-добри характеристики сравнение с останали два топлоизолационни материала, които разгледахме дотук. Въпреки това и той има своите недостатъци – леснозапалим материал и не много добър звукоизолатор.